Jordi Garcia Civit
ELS ADDITIUS ALIMENTARIS
Un additiu alimentari és qualsevol substància que normalment no es consumeix com
a aliment, ni s’utilitza com a ingredient característic en alimentació,
independentment que tingui o no valor nutritiu.
A continuació hauràs de veure el següent video i respondre les preguntes:
1. Ennumera els diferents tipus d'additius segons el seu número en l'etiquetatge, i explica breument la seva funció.
E100-199 Colorants: substàncies que donen, reforcen o varien el color dels aliments
E300-399 Antioxidants i reguladors d'acidesa: substàncies que allarguen la vida útil dels aliments, protegint-los de
l’oxidació.
E400-499 Espessidors, estabilitzadors i emulgents: augmenten la viscositat d’un aliment.
E500-599 Reguladors de PH: cambien l'acidesa d'un aliment
E600-699 Saboritzants: substàncies que realcen el sabor i/o aroma que té un
aliment.
2. Com s'avalua la seguretat d'un additiu?
Mitjançant l'ingesta diària admissible, que es la quantitat d'una substància específica que pot ser ingerida diàriament sense que aquesta causi danys a la salut.
IDA= Quantitat substància (mg) / massa corporal (kg)
3. Ves a la teva cuina, agafa un aliment qualsevol i fes una fotografia a l'etiqueta, a continuació adjuntala al blog, explica quins additius té l'aliment, la funció que fan i el grau de toxicitat.
https://www.aditivos-alimentarios.com/ Ajudat amb la aquesta pàgina web.
XORIÇO

E-450: Difosfats, estabilitzants sintètics i reguladors d'acidesa. MITJA TOXICITAT
E-451: Trifosfats, estabilitzants sintètics i reguladors d'acidesa. MITJA TOXICITAT
E-301: Ascorbat de sodi, antioxidant sintètic. BAIXA TOXICITAT
E-331: Citrats sòdics, acidulant sintètic, regulador d'acidesa i saboritzant. BAIXA TOXICITAT
E-250: Nitrit de sodi, conservant sintètic. ALTA TOXICITAT
E-252: Nitrat de potassi, conservant sintètic. MITJA TOXICITAT
E-120: Àcid carmínic, colorant sintètic. ALTA TOXICITAT
4. Per a finalitzar fes una breu reflexió sobre si creus que els additius alimentaris són realment necessaris o no.
Crec que els additius ens proporcionen molts beneficis, com per exemple:
- mes sabor
- millors textures
- mes apetitós
però d'altra banda en quantitats elevades, els additius poden arribar a ser mortals, així que penso que s'ha de fer un consum responsable i no menjar-los en grans quantitats.
LINKS:
https://www.aditivos-alimentarios.com/
https://www.uaeh.edu.mx/scige/boletin/icsa/n4/e5.html
https://es.slideshare.net/jorgelmh77/presentacin-aditivos-en-leche
https://www.missblasco.com/10-aditivos-frecuentes-en-embutidos-y-fiambres/
http://www.basesdepizza.com/2019/01/lo-que-hay-detras-de-una-pizza-de.html
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/aditivos_alimentarios.htm
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/gestion_riesgos/cantidades_excesivas_antioxidantes.pdf
http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/seguretat_alimentaria_per_temes/additius_alimentaris/
LINKS:
https://www.aditivos-alimentarios.com/
https://www.uaeh.edu.mx/scige/boletin/icsa/n4/e5.html
https://es.slideshare.net/jorgelmh77/presentacin-aditivos-en-leche
https://www.missblasco.com/10-aditivos-frecuentes-en-embutidos-y-fiambres/
http://www.basesdepizza.com/2019/01/lo-que-hay-detras-de-una-pizza-de.html
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/aditivos_alimentarios.htm
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/gestion_riesgos/cantidades_excesivas_antioxidantes.pdf
http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/seguretat_alimentaria_per_temes/additius_alimentaris/
No hay comentarios:
Publicar un comentario