lunes, 15 de junio de 2020

14- Additius alimentaris



Jordi Garcia Civit



ELS ADDITIUS ALIMENTARIS


Un additiu alimentari és qualsevol substància que normalment no es consumeix com a aliment, ni s’utilitza com a ingredient característic en alimentació, independentment que tingui o no valor nutritiu. 

Nutrientes: ¿Son los aditivos tan malos como los pintan?Els additius alimentaris compleixen diverses funcions útils en els aliments, ja que aquests estan sotmesos a condicions ambientals que poden modificar la seva composició original, com poden ser els canvis de temperatura, oxidació o exposició a microorganismes





A continuació hauràs de veure el següent video i respondre les preguntes:




1. Ennumera els diferents tipus d'additius segons el seu número en l'etiquetatge, i explica breument la seva funció.

E100-199 Colorants: substàncies que donen, reforcen o varien el color dels aliments

Qué significa la "E" en las etiquetas de los alimentosE200-299 Conservants: protegeixen els aliments del deteriorament causat per microorganismes.

E300-399 Antioxidants i reguladors d'acidesa: substàncies que allarguen la vida útil dels aliments, protegint-los de l’oxidació.

E400-499 Espessidors, estabilitzadors i emulgents: augmenten la viscositat d’un aliment. 

E500-599 Reguladors de PH: cambien l'acidesa d'un aliment

E600-699 Saboritzants: substàncies que realcen el sabor i/o aroma que té un aliment.


2. Com s'avalua la seguretat d'un additiu?

Mitjançant l'ingesta diària admissible, que es la quantitat d'una substància específica que pot ser ingerida diàriament sense que aquesta causi danys a la salut.

IDA= Quantitat substància (mg) / massa corporal (kg)


3. Ves a la teva cuina, agafa un aliment qualsevol i fes una fotografia a l'etiqueta, a continuació adjuntala al blog, explica quins additius té l'aliment, la funció que fan i el grau de toxicitat.

https://www.aditivos-alimentarios.com/  Ajudat amb la aquesta pàgina web.


XORIÇO






E-450: Difosfats, estabilitzants sintètics i reguladors d'acidesa. MITJA TOXICITAT

E-451: Trifosfats, estabilitzants sintètics i reguladors d'acidesa. MITJA TOXICITAT

E-301: Ascorbat de sodi, antioxidant sintètic. BAIXA TOXICITAT

E-331: Citrats sòdics, acidulant sintètic, regulador d'acidesa i saboritzant. BAIXA TOXICITAT

E-250: Nitrit de sodi, conservant sintètic. ALTA TOXICITAT

E-252: Nitrat de potassi, conservant sintètic. MITJA TOXICITAT

E-120: Àcid carmínic, colorant sintètic. ALTA TOXICITAT



4. Per a finalitzar fes una breu reflexió sobre si creus que els additius alimentaris són realment necessaris o no.

Crec que els additius ens proporcionen molts beneficis, com per exemple:

5 Consejos para facilitar el proceso de reflexión en los cursos ...-mes duració dels aliments

- mes sabor

- millors textures

- mes apetitós

però d'altra banda en quantitats elevades, els additius poden arribar a ser mortals, així que penso que s'ha de fer un consum responsable i no menjar-los en grans quantitats. 




LINKS:

https://www.aditivos-alimentarios.com/


https://www.uaeh.edu.mx/scige/boletin/icsa/n4/e5.html

https://es.slideshare.net/jorgelmh77/presentacin-aditivos-en-leche

https://www.missblasco.com/10-aditivos-frecuentes-en-embutidos-y-fiambres/

http://www.basesdepizza.com/2019/01/lo-que-hay-detras-de-una-pizza-de.html

http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/aditivos_alimentarios.htm


http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/gestion_riesgos/cantidades_excesivas_antioxidantes.pdf

http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/seguretat_alimentaria_per_temes/additius_alimentaris/















No hay comentarios:

Publicar un comentario